In het Financieel Dagblad van 29 maart 2010 stonden 2 artikelen over een nieuwe samenwerking tussen Bankverzekeraar ING en softwareontwikkelaar Syntel. Volgens de artikelen vervangt ING 117 IT-beleggingssystemen in mei voor één nieuw systeem.
Pikant detail: Syntel is een dochter van een concurrent van ING: Binckbank.
Volgens Binckbank zou de verkoop van het systeem niet een bedreiging vormen voor de eigen concurrentiepositie. Het argument daarbij is als volgt verwoord door Binckbank: “Van nichespelers kun je niet winnen. Wij zijn gespecialiseerd in online effectendiensten.” Daarna volgt een uiteenzetting over de problemen van grootbanken met de spaghetti aan systemen. De boodschap is dat Binckbank daar met haar systeem geen last van heeft, maar integendeel over een concurrentievoordeel beschikt.
Voor mij is het dan nog steeds een vraag waarom Binckbank een concurrent helpt. Ogenschijnlijk biedt het systeem van Binckbank aan ING de mogelijkheid om in één keer de spaghetti aan beleggingssystemen op te ruimen, en daarmee ook de problemen op te lossen waardoor het een concurrentieachterstand op Binckbank heeft. Waarom?
Het argument van Binckbank over nichespelers lijkt mij niet sterk. Immers, met het systeem wordt juist een belangrijke sterkte van de nichespeler verkocht. Verder is er geen duidelijk argument gegeven. Wel schemert door dat Binckbank en ING verschillende marktsegmenten bedienen. Binckbank is sterk in doe-het-zelf beleggers, en hun systeem is bedoeld voor “execution-only”. Daartegenover staat dat ING een focus heeft op private banking, met klanten waarmee een meer intensieve adviesrelatie bestaat.
En ING wil in drie jaar het aandeel in de private bankingmarkt verdubbelen naar 20%, met klanten met een belegd vermogen van meer dan € 500.000. Is dit dan de verklaring voor de verkoop van het kroonjuweel van Binckbank aan ING? Is er zoveel scheiding tussen de markten van Binckbank en ING dat de eerste zich geen zorgen over de eigen concurrentiepositie hoeft te maken? Of zijn er andere factoren die maken dat Binckbank zich geen zorgen maakt? Wellicht ligt er een meer intensieve samenwerking tussen ING en Binckbank in het verschiet, en is deze door beide partijen al verder formeel voorbereid dan men in de pers kwijt wil? Wellicht een overname van Binckbank door ING? Succesvolle samenwerking veronderstelt dat van beide partijen de belangen worden gediend. Met de nu beschikbare informatie is er geen duidelijke balans in belangen zichtbaar, en dus vermoed ik dat een deel van het verhaal nog niet verteld is.
Mijn uitdaging naar de lezer: Wat is de missing link in deze samenwerking?
Geef een reactie